醫療保健

仔囡對牛奶過敏,點樣先可以攝取充足嘅Vitamin D?

牛奶和奶製品裡含有豐富的維生素D,但如果孩子對奶製品和牛奶敏感的話,家長可以找其他事物去替代牛奶和奶製品,但絕 [...]read more仔囡對牛奶過敏,點樣先可以攝取充足嘅Vitamin D?

廣告

馬來煙霾情況衝破200點!如何保護哮喘嘅仔囡?

大馬最近被煙霾問題纏身,讓位於東馬的砂拉越州天氣污染指數達到248點的極度不健康水平!根據總部設立於新加坡的東 [...]read more馬來煙霾情況衝破200點!如何保護哮喘嘅仔囡?

廣告

度假屋床單唔乾净患上傳染病?!

近日,來自蘇格蘭的10歲小男孩 Matthew Bennett在土耳其渡完假後被診斷出感染上了一種致命性的細菌 [...]read more度假屋床單唔乾净患上傳染病?!

廣告

中秋節食月餅 原來唔係個個月餅都可以俾小朋友吃?

來臨的星期五(陽曆2019年9月13日)就是中秋節了,每家每戶都會準備一些燈籠、蠟燭等等與家人應節,當中肯定少 [...]read more中秋節食月餅 原來唔係個個月餅都可以俾小朋友吃?

廣告

遭同學丟擲起司 男生過敏性休克!!

許多人對於蛋奶製品都有嚴重過敏。2017年,一位13歲的男孩,因爲同學的惡作劇,他遭同學丟擲起司,當場不適引發 [...]read more遭同學丟擲起司 男生過敏性休克!!

廣告

著名嬰兒產品生產商被爆含有鴉片及致癌物?!

世界第三大的製藥廠商Johnson & Johnson(強生公司)被爆出旗下的止痛藥含有鴉片成分,導致 [...]read more著名嬰兒產品生產商被爆含有鴉片及致癌物?!

廣告

擔心BB將來對食物敏感,懷孕同餵母乳期間就要戒口?

根據世界過敏組織(World Allergy Organisation)在2012年公布的數據,世界上有4至5 [...]read more擔心BB將來對食物敏感,懷孕同餵母乳期間就要戒口?

廣告

如何教育孩子精神健康嘅重要性

英國國民保健署(NHS)在去年7月份公開了當地正接受精神治療的未成年人人數,而顯示出來的數字竟然高達將近400 [...]read more如何教育孩子精神健康嘅重要性

廣告

BB身體狀況好唔好?爹地媽咪變身便便探測家

新生兒便便學問多,要判斷每個寶貝的健康狀況是否良好其實可以從他們的便便顏色去判斷的哦!爸爸媽媽拿起你們的放大鏡 [...]read moreBB身體狀況好唔好?爹地媽咪變身便便探測家

廣告

仔囡換牙時間到,注意昵4點令恆牙生得靚一靚!

一般上孩子到了6歲時就會步入換牙時期。對此許多家長會開始擔心,”我家小孩六歲了,還沒有換牙的跡象怎麽辦?“ 按 [...]read more仔囡換牙時間到,注意昵4點令恆牙生得靚一靚!

廣告
廣告
廣告
%d 位部落客按了讚: