單身狗仔我自由!

單身狗仔我自由!

今日情人節,全部一對一對行街拍拖,要浪漫食餐飯都難!同事問:「今晚情人節一個人過?」(我日日都係一個人過嘅啦!不過以前考試仲有人陪我一齊過~哈哈)今日單身狗小編就話你知單身狗嘅好處安慰下自己!

1.想做乜就做乜
單身一個人的時候,想做乜做乜。除自己之外,不需要同任何人交待。想經營自己嘅生活,想全力衝刺事業都唔需要顧慮其他人嘅想法,可以盡情做自已。

2.唔使為了別人上演內心小劇場
為咗顧慮到另一半嘅心情同想法,擔心會做出錯誤嘅決定,喱啲時時刻刻上演內心小劇場嘅情況,如果係一個人嘅話,就唔需要面對喱啲問題。

3.認識更多新朋友
雖然單身,都意味著將有機會認識更多嘅人,身邊嘅好姐妹/好巴打積極介紹對象,自己都可以放開心胸認識更多新朋友。明年情人節可能唔係一個人都話唔定wo~

4.有機會遇到更多豔遇
單身但係不代表就跟喱件事情絕緣。單身可以有更多嘅自主權,不需要顧忌其他人。都不會似交往很久的情侶,隨著時間拉長,性生活的頻率也越來越少。

5.更堅強也更獨立
拍拖難免會對另一半有所依賴,但係一個人嘅話勢必得讓自己學著更加堅強,獨立完成更多事,成長成更好的人

6.唔使勉強一段不適合的感情中
聽係好簡單,但係有啲時候陷入一段關係之中,就算唔知夾唔夾,都會選擇避而不談或者係繼續勉強下去。但係單身的人就不需要面對喱啲問題,就算有約會對象,唔夾也可以好瀟灑話斷就斷,唔使面對難熬嘅分手。

7.由自己身上揾成就感
一旦單身嘅話,幸福來源就係取決於自己。唔需要依靠其他人,你想做乜就做乜,做自己真正想要做嘅事,獲得讓自己開心嘅成就感。

8.悭錢
紀念日、情人生日、對方阿爸阿媽姨媽姑姐生日,唔請食飯、唔買禮物又俾人講閑話。情人節乜都貴,食餐好嘅仲要俾買女朋友嗰份。約一班單身狗Brother or Sister打包返屋企睇DVD,悭錢又唔使同人逼。

圖片/資料來源:互聯網

廣告

發表迴響

X
歡迎來到 我們的網站
歡迎來到 SoooHealthy 健康親子台
wpChatIcon 0
%d 位部落客按了讚: